Marieke Otten
Voorpagina
Biografie
Boeken
Laura's geheim
Mijn moeder is zo anders
Gewoon Wouter
Kebab en pindakaas
Dik?
Alle dagen druk


Levensloop en mijn boeken

Als kind schreef ik graag korte verhalen en kleine gedichtjes. Ik herinner me ook dat ik op feestjes en kampen vaak verhalen verzon en vertelde.
Op mijn achttiende ben ik psychologie gaan studeren. Na het afstuderen werkte ik een tijd als psycholoog in een ziekenhuis. Daarna gaf ik een paar jaar therapie aan volwassenen op de afdeling psychiatrie van een RIAGG.
Ik ben serieus met schrijven begonnen toen ik last kreeg van een schildklierziekte. Door die ziekte moest ik rustig aandoen. In die tijd vond mijn broer op zolder een oud fantasieverhaal van mij terug. Dit verhaal had ik geschreven toen ik elf jaar was en nooit afgemaakt. Mijn broer gaf mij het verhaal terug met de woorden: 'Wanneer maak je dat nou eens af!'
Ik ben meteen met het oude verhaal aan de slag gegaan. En ik vond het schrijven zo leuk dat ik er niet meer mee op kon houden.

In 2002 besloot ik ‘Laura’s geheim’ te schrijven omdat ik het goed vind dat er boeken zijn over seksueel misbruik. Ik vind het belangrijk dat jongeren nadenken (en praten) over wat ze wel en niet willen op seksueel gebied. En ik wil dat duidelijk wordt dat niemand aan je mag komen als je dat niet wilt.

In januari 2003 verscheen mijn tweede boek ‘Mijn moeder is zo anders’. In het verhaal heeft een jongen een moeder die helemaal in de war is. Toen ik in de psychiatrie werkte, heb ik veel mensen ontmoet die in de war waren. In mijn tweede boek wil ik laten zien hoe het voor een kind kan zijn als zijn/ haar ouder in de war is.

In januari 2004 verscheen mijn derde boek, ‘Gewoon Wouter’. Dit verhaal gaat over een jongen die ontdekt dat hij homoseksueel is. Voor ik begon met schrijven van het boek heb ik homoseksuele mannen en vrouwen geïnterviewd over hun ervaringen op de middelbare school. Ook heb ik veel gelezen over homoseksualiteit. Ik vind het erg dat homoseksuelen vaak gepest worden op school.

Eind 2005 verscheen mijn vierde boek getiteld ‘Kebab en pindakaas’. Dit gaat over een Turks meisje dat verliefd wordt op een Nederlandse jongen. Hiervoor heb ik me in de Turkse cultuur verdiept en gepraat met Turkse mensen. Ik heb geprobeerd een levensecht boek te schrijven over vriendschap, verliefdheid en cultuurverschillen.

Eind 2008 verscheen mijn vijfde boek met de titel ‘Dik?’ In dit verhaal krijgt een meisje anorexia. Om dit verhaal goed te kunnen schrijven heb ik veel gelezen over eetstoornissen. Ook heb ik met iemand gepraat die anorexia heeft.

- Ik ben geboren in1964 in een dorpje in de Achterhoek
- Ik ben getrouwd met Jos
- Ik heb geen kinderen
- Ik houd van lezen, tuinieren, handpoppen en schminken
- Ik heb psychologie gestudeerd aan de RU in Nijmegen (toen nog KUN)

Mijn werkzaamheden zijn
-  leidster op een peuterspeelzaal
-  leidster op een BSO
-  vrijwilligerswerk bij een Hulpdienst
-  en natuurlijk schrijven!
Marieke Otten